Introduktion til domæner

Home / Domæner, hosting og online / Introduktion til domæner

Denne artikel introducerer og forklarer de basale domæne-relaterede koncepter, så som højniveau domæner, underdomæner og DNS. Selv om du aldrig har haft en hjemmeside før, har du uden tvivl anvendt domænenavne. Hver gang du bruger en internetbrowser for at besøge en hjemmeside ved navn, så som dk-hostmaster.dk, bruger du domænenavne.

Domænenavne er ordnet hierarkisk fra højre mod venstre. Den del af et domænenavn helt til højre kaldes top-level domain (TLD). .com TLD er sandsynligvis den bedst kendte, men der er mange andre, så som .net, .org, .udu og .mil. (landekoder, så som .us og .fr er også TLD) Når du registrerer er domænenavn, kan du vælge hvilket TDL, der skal anvendes (selv om nogle TDL, så som .edu og .gov, er begrænsede til bestemte typer af organisationer).

Det næste domænenavn efter TLD kaldes second-level domain. Dette er den del af domænenavnet, som du definerer. F.eks. er dk-hostmaster second-level domain i dk-hostmaster.dk. Når du køber et domænenavn, så er det denne del, som du ”ejer”, så vel som alle subdomæner under dette. Et domænenavn indeholder altid en TLD og et second-level domæne.

DNS og navneservere

Uden Domain Name System (DNS) ville internettet være et langt mindre brugervenligt sted. I stedet for at bruge ”let at huskede navne”, så som dk-hostmaster.dk, måtte vi være nødt til at anvende en række tal, som 75.98.175.166 (også kendt som en IP-adresse) hver gang vi ønskede at besøge en hjemmeside, eller få adgang til en service på internettet. DNS oversætter menneskeligt læsbare domænenavne til numeriske IP-adresser, som computere kan forstå.

Når du køber et domænenavn fra et tredje-parts register, ejer du navnet, men i starten peger det ikke mod noget. (Teknisk set ”parkerer” et domæneregister ofte domænet og besøgende på domænet ser en generisk hjemmeside tilvejebragt af registret). For at sætte brugere i stand til at få adgang til din hjemmeside ved brug af domænenavnet, skal du bestemme de navneservere, som domænet skal bruge. Navneservere er de computere, som anvender DNS til at oversætte de menneskeligt læsbare domænenavne til IP-adresser.

Læs mere domæner, servere og webhosting på MinHost.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.